hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Zorgeloos moorden

22 juli 2013


M

eer dan dertig landen, waaronder de USA, GB, China, Indië, Iran en Israël, beschikken over onbemande aanvalsvliegtuigen die bekend staan als "drones". Er bestaan drones die enkel vooor verkenning gebruikt worden, maar deze post gaat over "killing drones": onbemande tuigen gemaakt om mensen te doden. Zulke drones worden niet ingezet tegen militaire doelen, want die zouden deze vliegtuigen met niet te veel problemen neerhalen. De doelen zijn typisch onbewapend en de aanslag gebeurt onverwacht, bijvoorbeeld om terroristen of andere tegenstanders uit te schakelen. Aangezien de slachtoffers niet gekend zijn, de plaatsen waar ze gedood worden geen oorlogsgebied, en er geen rechtszaak die naam waardig heeft plaatsgevonden (waarbij de doodstraf hoe dan ook uitgesloten is), is "moord" de enige juiste aanduiding. De landen die vandaag het meest moorden met drones zijn de USA, GB en Israël.

§

Schattingen

Gedurende de laatste 5 jaar voerden de USA en GB samen 1200 drone-aanslagen uit in Afghanistan, Libyë, en Irak.

De CIA voerde gedurende de periode van 2004 tot 2013 372 drone-aanslagen uit in Pakistan, waarvan 320 tijdens het presidentschap van Obama. Het aantal slachtoffers wordt geschat op 2566 tot 3570, waaronder 411 tot 890 burgers en 167 tot 197 kinderen.

De USA voerde in de periode van 2002 tot 2013 ongeveer 135 drone-aanslagen uit in Yemen. Er vielen 600 tot 700 doden, waarvan ongeveer 50 burgers en 10 kinderen.

Sinds de Golfoorlog verspreidt de USA een mythe van "precision bombings" en zelfs "surgical bombings". Het volstaat het aantal bommen te tellen dat op Bagdad is afgeworpen om te begrijpen dat dit een flagrante mythe is, die onverminderd in het leven wordt gehouden met onbemande bombardementen.

Gevolgen

Terwijl men denkt het terrorisme uit te roeien met drone-aanslagen, blijken ze juist meer radikalen te kweken. Anderzijds zetten deze aanslagen andere landen aan zich op dezelfde manier te bewapenen, en komt een wedloop naar killing drones op gang. Die worden systematisch ingezet in landen waaraan nooit om toestemming werden gevraagd. De belangrijkse reden is dat er geen piloot is die gearresteerd kan worden en gebruikt voor ondervraging of losgeld. Bovendien zijn drones goedkoper dan bemande bommenwerpers. Dat betekent dat binnen afzienbare tijd elk land of militante groepering over drones kan beschikken, en terreur dagelijkse wereldwijde praktijk kan worden.

De onverschilligheid voor burgerslachtoffers ondergraaft de wereldwijde verontwaardiging voor andere terreuraanslagen. Wie niet bekommerd is om burgerslachtoffers, inbegrepen kinderen, kan ook geen aanspraak maken op sympathie als hetzelfde de eigen burgers overkomt. Het stelselmatig vulgariseren van "collateral damage" is het begin van een spiraal van geweld waarin geen enkel individu, zelfs niet op de rustigste plek, onkwetsbaar zal zijn .
Bronnen:
Artikelen in The Guardian
Drone Wars UK
Bureau of Investigative Journalism
Obama's Drone war in Pakistan

Tags: actueel, ethiek, pacifisme, samenleving

Zie ook het archief