hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Armoede als plan

18 october 2013


D

e paper "Growth in a Time of Debt" van Reinhart en Rogoff (2010) was lang een hit in politieke middens. Beleidsmakers citeerden het wanneer ze "moedige" maatregelen namen. Een van de kernpunten van de studie is dat het Bruto nationaal product (BNP) veel minder gaat groeien als de schuld van een land meer is dan 90% van dat BNP. Met andere woorden, het gaat beter met een economie als ze minder schulden heeft; en om minder schulden te maken dienen, vanzelfsprekend, sociale voorzieningen afgebroken te worden.

§

De studie werd bijvoorbeeld geciteerd door conservatieven waaronder Ayn Rand-adept Paul Ryan toen hij in 2012 Republikeins kandidaat was voor vice-presidentschap van de VS, maar ook door rechtse politici in Europa, als "wetenschappelijke" rechtvaardiging voor beslissingen die leidden tot het stopzetten van hulpprogramma's en tot chronische werkloosheid en verarming van miljoenen.

Tot een 28-jarige student, Thomas Herndon, de opdracht kreeg een peer-review uit te voeren. Hij koos de Reinhart-Rogoff paper en vroeg de auteurs hem hun spreadsheets te bezorgen. Het bleek de allereerste peer-review van dit wereldwijd geciteerd wetenschappelijk paper, en Herndon ontdekte een opvallende rekenfout in de spreadsheets.

Inmiddels zitten in Griekenland en Spanje één op vier mensen, en de helft van alle jongeren, zonder werk en in uitzichloze armoede.

Nobelprijswinnaar Paul krugman, die zoals veel economen altijd al kritisch stond tegenover overdreven soberheidsmaatregelen, voegt er aan toe:

"...de fout in de [excell]code is niet het belangrijkste verhaal; de echte kwestie is dat de studie nooit economisch stevig in elkaar zat, omdat zowel de schijnbare relatie tussen schuld en groei zwak is, en omdat de correlatie gedeeltelijk andersom verloopt. Economisten hebben dit punt al jaren gemaakt, maar zonder gevolg. Er was de schok nodig van een grove, beschamende fout om het gelijk van Zeer Ernstige Mensen, die liever wat anders geloofden, aan het wankelen te brengen."
Bronnen:
Growth in a Time of Debt - Carmen M. Reinhart and Kenneth S. Rogoff
Austerity: Planned Poverty
The Good Glitch - Paul Krugman in New York Times
On National TV Last Night, The Austerity Movement Became A LaughingstockTags: actueel, ethiek, samenleving, wetenschap

Zie ook het archief