hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

De moderne fysica en wetenschappelijke waarheid.

12 november 2013


Jim Baggot Farewell

D

it jaar verscheen "Farewell to Reality: How Modern Physics Has Betrayed the Search for Scientific Truth" van Jim Baggott. Het is een kritiek op de moderne fysica die, aldus The Guardian, steeds verder verstrikt raakt in niet toetsbare theorie├źn en sprookjes. Strings, supersymmetrie, "brane worlds", M-theorie, het antropisch principe stapelen de ene wilde aanname op de andere, terwijl ze buiten het bereik van toekomstige experimentele tests liggen. "Stringtheoretici maken geen voorspellingen, ze maken excuses" zei Richard Feynman eens.

In een debat met Mike Duff in The Guardian zegt Baggott:

Albert Einstein waarschuwde ooit dat "de drang om te begrijpen steeds opnieuw tot de illusie leidt dat de mens in staat is de objectieve wereld rationeel te begrijpen met zuiver denkwerk zonder enige empirische grond - korter gezegd, met metafysica." Metafysica is geen wetenschap, maar toch heeft een hele rij recente populaire wetenschapsboeken, gesteund door de pers, door radio en door televisiedocumentaires, geholpen de indruk te wekken dat dit allemaal geaccepteerde wetenschappelijke feiten zijn. De fysica is te ver gegaan.

Mike Duff verdedigt in dit debat dat niet de wetenschappers, maar de media schuldig zijn, maar The Guardian herinnert er fijntjes aan dat Duff zelf ooit de pers bijeenriep met de mededeling dat hij een test voor de stringtheorie had bedacht.

§

Hier de bespreking van het boek door Publisher's Weekly (mijn vertaling):

Van superstrings en zwarte gaten tot donkere materie en multiversums zwelgt de moderne theoretische fysica in het bizarre. Thans begeeft ze zich in de wereld van sprookjes, zegt wetenschappelijk schrijver en voormalig fysicus Baggott (A Beginners Guide to Reality). De quantumtheorie bracht wetenschappers tot de schepping van een Standaardmodel van de fysica in het midden van de twintigste eeuw, maar dat model is in werkelijkheid een mengeling van verschillende afzonderlijke quantumtheorie├źn, nodig om een verscheidenheid aan krachten en deeltjes te beschrijven. Inmiddels hebben astronomische waarnemingen onthuld dat 90% van ons universum gemaakt is van iets wat we niet kunnen waarnemen (donkere materie); een mysterieuze "donkere energie" duwt dit alles steeds sneller uiteen, en fysici wedden op een "supersymmetrie"-theorie hopend dat die de heilige graal zal worden, de Grand Unified Theory die het Standaardmodel zal kunnen verklaren en bovendien sommige van de fenomenen die ook de Standaardtheorie niet kan verklaren. Dit alles ondanks het feit, zegt Baggott, dat voor "elk standaardmodel probleem dat het oplost, andere problemen opdoemen die opgelost moeten worden." In aangehouden toegankelijk en intelligent proza beschrijft Baggott met begrip de frustraties van de fysici terwijl hij een provocerend - maar zeer overtuigend - pleidooi geeft voor een reality-check in een onderzoeksveld dat nu veel te "meta" is geworden voor haar eigen welzijn.
Bronnen:
Farewell to Reality: How Modern Physics Has Betrayed the Search for Scientific Truth (Amazon)
Review (Publisher's Weekly)
Debat met Mike Duff (The Guardian)
Review (met commentaar op het debat met Mike Duff)Tags: actueel, wetenschap

Zie ook het archief