hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Sleutels vergeten

14 maart 2014


H

et overkomt de meesten van ons wel eens: terwijl je aan je boodschappen denkt ga je naar een andere kamer om je sleutels te halen, en als je er bent weet je niet meer wat je er wilde. De oplossing is dan meestal eventjes teruggaan naar de plaats waar je begon.

§

Iets gelijkaardigs vindt plaats als je met te veel dingen "tegelijk" bezig bent. Je let erop de boontjes niet te lang te laten garen, de filet niet te heet te bakken en de saus op smaak te brengen, en als dat allemaal geklaard is merk je dat je het vuur onder de aardappelen niet hebt aangezet.

Terwijl biologische functies doorgaan, worden gewilde handelingen doelbewust gestart. Ze zijn intentioneel. In bovengenoemde gevallen (het geval met de sleutels en het geval met de aardappelen) willen we iets doen, maar we zijn in de war, we zijn vergeten wat we willen, en zonder richting of intentie stopt de handeling abrupt. Voor moderne mensen die aan tien dingen tegelijk moeten denken is dat wel eens lastig, maar net het snel kunnen afbreken van een handeling liet onze voorouders toe om onmiddellijk te reageren op een inbrekend teken van gevaar. Immers, weinig dingen zijn zo onstandvastig als het menselijk bewustzijn. Je zou met Louis Menand kunnen zeggen dat ons verstand gemaakt is om uit het gewone te breken.

De wil is dus niet iets mysterieus wat aan de handeling voorafgaat, maar een fysiologisch aspect van de handeling. Hij geeft richting aan de handeling van het begin tot het aan het einde. Wanneer we door teveel andere dingen afgeleid worden "raken we het noorden kwijt", wat we willen ontsnapt ons. En wanneer het "willen" verdwijnt valt ook het "doen" stil. De draad van het willen is breekbaar maar (bij gezonde mensen) ook herstelbaar.
Tags: bewustzijn, evolutie, wetenschap

Zie ook het archief