hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Wereldbeschouwingen werken niet (Markus Gabriel)

30 april 2014


Markus Gabriel

D

e TED-lezing van Markus Gabriel hieronder heet "Waarom de wereld niet bestaat". In tegenstelling tot wat de titel laat verwachten, is het een heldere en zinnige uiteenzetting over de wijdverspreide vergissing dat we het gehele universum in gedachten kunnen beschouwen, alsof het een of ander object is in de ruimte en tijd, zij het een bijzonder groot object. De hele metafysica steunt op die misvatting. Markus Gabriel wil de metafysica - de poging telkens weer een theorie te bedenken over het grote geheel - met wortel en tak uit ons denken rukken. "Wereldbeschouwingen werken niet, niet de religieuze en niet de wetenschappelijke."

§

Het hele universum is geen ding. Het heeft geen buitenkant. Als je denkt dat je het in gedachten hebt zit je fout, want het is niet iets afzonderlijks: het is alles, ons inbegrepen. Elke theorie over "de" wereld (in tegenstelling tot deze of gene wereld) is onzin.

Ik kan me geen onbegrensde ruimte voorstellen.

Als ik me inbeeld dat ik een oneindigheid van buiten waarneem, moet ik me een eindige voorstelling maken.

Als ik me inbeeld dat ik een oneindigheid van binnenuit waarneem, zie ik de randen niet.

Als ik me de randen voorstel, wordt de ruimte door die randen begrensd en is ze niet meer oneindig.

Als ik me de randen niet voorstel, neem ik de oneindigheid niet waar.

Oneindigheid en eeuwigheid bestaan, maar we kunnen er niets mee. In tegenstelling tot eenhoorns en stoelen.

Hier de lezing:Verwante blogs:
De moderne fysica en wetenschappelijke waarheid.
Kosmologie
Bertrand Russell over determinismeBronnen:
Goed nieuws: de wereld bestaat niet (Trouw)Tags: religie, seculariteit, wetenschap

Zie ook het archief