hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

De glimlach van een vrouw

3 augustus 2014


deja vu

D

e glimlach van een vrouw is een van de mooie dingen van het leven. Dat zeg ik niet alleen omdat ik een oude man ben, want toen we twaalf waren dachten mijn vriendjes en ik er net zo over: het deed vreemde dingen met peesjes en adertjes in ons binnenste waar we liever niet over praatten, en soms zaten we nog eventjes stil van een glimlach te bekomen tot we mekaar opnieuw begonnen te stompen en om te gooien.

ยง

De vice-premier van Turkije, Bulent Arinc, heeft in een toespraak maandag jongstleden verordend dat vrouwen moeten ophouden met glimlachten in het openbaar. Het is onkuis en het is ook nog morele ontaarding, meent hij. Zeer waarschijnlijk ziet mijnheer Arinc, zoals zoveel conservatieven, de echte oorzaak van groepsverkrachting in vrouwen die glimlachten. Laat ze eens ophouden onschuldige mannen op te hitsen tot lustmoorden.

Wat nu mooi is, en zeer ongewoon in een islamitisch land, is dat er onmiddellijk een ludiek protest ontstond: Ece Temelkuran, activiste en schrijfster, riep vrouwen op om een glimlach te posten. Sindsdien regent het lachende vrouwen op de sociale media in Turkije.

U weet dat allemaal al van de krant, maar ik vond het toch de moeite waard er een kanttekening bij te maken.

Waarom vindt zo'n reactie plaats in Turkije en niet in een ander land? De verklaring is niet genetisch of zelfs nationalistisch. Ze is zeker geen kwestie van machtsverhoudingen of militaire bondgenootschappen. De verklaring van deze libertijnse reacties is naar mijn mening enkel dat Turkije geen staande vijanden heeft, waar tegenover de eigen "identiteit", in werkelijkheid niet anders dan culturele massificatie, moet omgegord en geafficheerd worden. Er wordt geen oorlogstaal gevoerd waarin oude tradities ingegraven en verkrampt worden aan de ene zijde, en afschuw wekken bij de anderen. Als de spoken van tradities niet opgewekt worden om die functies te vervullen, worden geesten vanzelf vrij.

Oorlogsdenken is niet alleen een overblijfsel van achterlijkheid - het is ook een rem op bevrijding.
Tags: actueel, ethiek, pacifisme, samenleving

Zie ook het archief