hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Shlomo Sand niet langer Jood

10 october 2014


Shlomo Sand

S

hlomo Sand, historicus die doceert in Tel Aviv en de auteur van het in een eerdere blog samengevatte boek "The Invention of the Jewish People", wil zich niet langer Jood noemen. Hij beschouwt de Joodse identiteit als een culturele fictie die hij de grondslag noemt voor een van de meest racistische samenlevingen van het westen.

§

Sand heeft zijn standpunt verdedigd in een nieuw boek ("How I Stopped Being a Jew") waar de The Guardian een uittreksel van publiceert. Hier enkele citaten:

Op dit ogenblik in mijn leven, in het begin van de 21e eeuw, voel ik de morele verplichting om definitief te breken met het tribale Judeocentrisme. Ik ben me vandaag volledig bewust dat zo'n denkbeeldige typering elke specifieke basis en elk cultureel perspectief ontbeert, en dat haar bestaan steunt op een holle en etnocratische kijk op de wereld.
Eerder geloofde ik onterecht dat de Jiddische cultuur van de familie waarin ik opgroeide de belichaming was van Joodse cultuur. Wat later, geïnspireerd door Bernard Lazare, Mordechai Anielewicz, Marcel Rayman and Marek Edelman – die allemaal het antisemitisme, nazisme en stalinisme bestreden zonder een etnocentrisch wereldbeeld te omarmen - identificeerde ik mezelf als behorend tot een verdrukte en verstoten minderheid. In het gezelschap als het ware van de socialistische leider Léon Blum, de dichter Julian Tuwim en vele anderen, bleef ik koppig een Jood die deze identiteit aanvaard had omwille van vervolging en moord, misdaden en hun slachtoffers.
Nu ben ik me er pijnlijk bewust van geworden dat ik me horig heb laten maken aan Israël en bij wet opgenomen ben in een fictieve etnos van vervolgers en hun supporters, en me in de wereld vertoonde als een lid van de exclusieve club van uitverkorenen en hun acolieten, wil ik afstand doen en ophouden mezelf een Jood te noemen.Bronnen:
Shlomo Sand: ‘I wish to resign and cease considering myself a Jew’Tags: actueel, ethiek, pacifisme, religie, samenleving, seculariteit

Zie ook het archief