hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Honger (2)

2 december 2014


droogte

E

r is genoeg voedsel om de wereldbevolking te voeden zonder dat daar wetenschappelijke doorbraken voor nodig zijn. Toch hebben wereldwijd meer dan 800 miljoen mensen, één op acht, te weinig te eten, en vormt honger het grootste gezondheidsrisico ter wereld - niet enkel voor de hongerlijders zelf maar ook voor de volgende generaties en hun/onze samenleving.

§

Dat de honger in de wereld met 10% gedaald is de laatste tien jaar, lijkt me meer voer voor internationale conferenties dan voor de slachtoffers. En over het algemeen hebben gedetailleerde cijfers niet veel betekenis: één oorlog meer en alles is anders.

Zo meldde de VN half november dat de hongerdood dreigt voor 5 miljoen mensen in Mali. Om rond te komen met de beschikbare middelen werd overwogen de voedselhulp aan de Syrische vluchtelingen te verminderen met 40%, nadat die rantsoenen eerder al met 20% verminderd waren. Gelijkaardige crisissen zijn er in Zuid-Soedan, Ethiopië en Somalië. Inmiddels valt er niet veel meer te rapen bij de Syrische vluchtelingen: de VN diende haar voedselhulp aan de 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon, Turkije, Irak, Egypte en Jordanië te stoppen wegens gebrek aan fondsen.

Het is een misverstand dat honger alleen in Afrika zou voorkomen. Nog in 2013 waarschuwde het Rode Kruis dat in Europa 43 miljoen mensen in honger leven als gevolg van de economische crisis, en in de VS lijden één op zeven huishoudens aan "food insecurity", wat overeenkomt met meer dan 46 miljoen armen (het woord "hunger" wordt in de VS voortaan uit de officiële studies geweerd.)

Een ander misverstand is dat honger veroorzaakt wordt door voedseltekort. Zoals ik al schreef, er is voldoende voedsel, alleen kan niet iedereen voedsel kopen. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) deelt trouwens geen voedsel uit aan de vluchtelingen uit Syriê, maar voedselbonnen.

Het wereldvoedselprogramma noemt zes oorzaken van honger: armoede; verwaarlozing van de landbouwsector; klimaat; oorlog en vluchtelingen; onstabiele voedselprijzen; verspilling. Geen van deze oorzaken gaat de menselijke krachten te boven, als we maar geloven dat we dingen kunnen en moeten veranderen.
Bronnen:
Voedselhulp voor Syrische vluchtelingen opgeschort
WFP suspends food aid for 1.7 million Syrian refugees (Reuters)
Hunger in America: 2014 United States Hunger and Poverty Facts
Honger (Wereldvoedselprogramma)Tags: actueel, ethiek, pacifisme, samenleving

Zie ook het archief