hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Bevriende stokslagen

16 januari 2015


Badawi en familie

U

kent het verhaal: de 31-jarige Saoedi-Arabische blogger Raif Badawi werd op 17 juni 2012 gearresteerd voor het beledigen van de islam op zijn website www.saudiliberalnetwork.com, en voor ongehoorzaamheid aan zijn vader, die hem had bevolen met de blog te stoppen. Ongehoorzaamheid aan de vader is een zwaar misdrijf in S-Arabië. Raif werd uiteindelijk veroordeeld tot 1000 stokslagen, 10 jaar gevangenis en een boete van 1 miljoen riyal (230 duizend euro.) Zijn vrouw en drie kinderen zijn gevlucht naar Libanon.

§

Raif Badawi kreeg op 9 januari de eerste keer 50 slagen met een soort paardezweep, voor een moskee in Jeddah na het vrijdaggebed. Omdat folteringen en terechtstellingen worden beschouwd als stichtende voorbeelden worden ze in het publiek gehouden. Normaal zou de foltering herhaald worden vandaag vrijdag, en zo verder twintig keer tot duizend zweepslagen zijn gegeven, maar het hospitaal dat hem telkens moet oplappen tussen twee ronden heeft laten weten dat de wonden van vorige week onvoldoende hersteld zijn en de geseling van vandaag best een week uitgesteld wordt.

Het was Raifs vader zelf die hem aangaf. Oorspronkelijk werd hij aangeklaagd voor afvalligheid omdat hij had gezegd dat moslims, joden, christenen en atheisten allen gelijk zijn. Hij wist slechts te ontsnappen aan onthoofding met het zwaard door de rechter te overtuigen van zijn onverminderd islamitisch geloof.

George Bush

Als we de beulen omhelzen en thee met hen drinken als het voor onze belangen het beste uitkomt, hoe zou onze verontwaardiging over andere landen en toestanden dan geloofwaardig kunnen zijn? Saoedi-Arabië is geen haar beter dan Boko Haram of IS. Het lijkt of we een geweten hebben speciaal voor Syrië - tot voor kort net als Irak een van de weinige seculiere regimes met vrouwenrechten in de regio. Achter een rookgordijn van hypocrisie en propaganda hebben we Syrië en Irak vernietigd om bekrompen geostrategische belangen. Een geweten heeft er weinig mee te maken. We laten ons leiden door onverschilligheid of door hebzucht bij de bepaling van de volgende bombardementen. Legers worden niet ingezet om rechtvaardigheid te bewerken, maar om belangen te dienen. De tijd is lang voorbij dat men met geweld en godsgericht mensen tot andere gedachten kon brengen. Legers zijn uit de tijd.Bronnen:
Raif Badawi: Saudi Arabia publicly flogged liberal blogger and activist accused of 'insulting Islam'
Saudi Court Condemns Editor to 600 Lashes With Breaks
Saudi Arabia postpones flogging of blogger Raif BadawiTags: actueel, ethiek, pacifisme, religie, samenleving, seculariteit

Zie ook het archief