hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Schaam jullie in Riyad

27 januari 2015


begrafenis  abdullah

S

aoedi-Arabië is de fundamentalistische islamistische dictatuur bij uitstek. Dat het Westen het er zo goed mee kan vinden, is uitsluitend te danken aan economische belangen. En dat is niet erg. Wél erg is dat andere fundamentalistische dictaturen, die amper verschillen van Saoedi-Arabië, worden afgeschilderd als brandhaarden van het kwaad die met alle middelen gekastijd moeten worden. En bijgevolg worden de bevolkingen daar, bovenop de middeleeuwse gruwelen, ook nog eens exponentieel slachtoffer van de modernste wapens met ingebouwde excuses maar zonder de kunst van het onderscheid.

§

Dus begrijp me niet verkeerd. De westerse hoogwaardigheidsbekleders die zich elders opwerpen als de bewaarengelen van de universele mensenrechten, hoeven zich niet te schamen omdat ze door het stof kruipen voor een van de gruwelijkste dictators van de laatste honderd jaar. Ik zou zeggen, het is vuil werk, maar daar betalen we ze voor, en riant ook nog.

De echte reden waarvoor ze zich moeten schamen, is dat ze voor de hele wereld tonen dat de oorlogen die ze elders voeren niet ingegeven zijn door morele verontwaardiging, maar dat ze slechts mensenoffers zijn aan hun eigenbelang, en dat ze geen enkele morele rechtvaardiging kunnen inroepen om welk land met welke dictatuur van welke despoot ook, te bombarderen alsof ze de wereld aan het redden zijn.

riyad riyad riyad riyad riyad riyad riyad riyad riyad riyad riyad riyad riyad riyad riyad riyad riyadBronnen:
Zoveel verschillen straffen van Saoedi-Arabië en IS niet (De Morgen)Tags: actueel, ethiek, pacifisme, samenleving

Zie ook het archief