hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Oekraïne - oorlog in Europa (naschrift)

14 februari 2015


maidan bloedbad

O

p de ochtend van 20 februari 2014 stonden protesters en politie tegenover elkaar op het Maidan plein in Kiev. De spanning was al twee maanden te snijden. Toen brak de hel los: er werd geschoten en er vielen tientallen doden. Hoewel er altijd aanwijzingen waren dat de eerste schoten gelost werden door de extreem-rechtse krachten die het niet bij vreedzame protesten wilden laten, is het officiële verhaal, in Kiev en in de mainstream pers, nog steeds dat de oproerpolitie op ongewapende burgers vuurde. Nog steeds staan politieagenten daarvoor terecht, terwijl de openbare aanklager enkele dagen geleden afgedankt werd omdat men vond dat de zaak aansleepte.

§

Leiders van het gewelddadige protest, waarvan er velen vandaag een plaats hebben in het nieuwe regime in Kiev, beschuldigden de toenmalige verkozen president, Viktor Yanukovych, van het bloedbad. Moskou werd ervan beschuldigd "snipers" geleverd te hebben voor de schietpartij. Tot vandaag handhaaft Kiev en de mainstream pers die beschuldiging. Yanukovych moest vluchten. Moskou zag dat er een gewelddadige staatsgreep door anti-russische neo-fascisten aan de gang was, en besloot daarom in te grijpen in de Krim. De rest is gekend.

Vandaag, een jaar na het bloedbad, duikt echter een getuige op die bij het bloedbad betrokken was, en zijn verhaal doet aan de BBC. Sergei, zoals de BBC hem noemt, was al een maand actief in het protest op Maidan, toen hij op de avond van 19 februari in contact gebracht werd met een man die hem uit twee wapens liet kiezen: een kaliber 12 hagelgeweer en een snel vurende semi-automatische Saiga. Hij koos het tweede en werd de ochtend van 20 februari gestationeerd op het conservatorium van Kiev, waar hij samen met een tweede sniper politieagenten onder vuur moest nemen.

Toen eerste minister Andriy Shevchenko bezorgde telefoons kreeg van de politieleiding belde hij Andriy Parubiy, een neo-fascist die een belangrijke rol was gaan spelen in het protest en vandaag ondervoorzitter is van het Oekraïense parlement, om te vragen wat er aan de hand was. Parubiy verklaarde dat zijn mannen het conservatorium doorzocht hadden en geen schutters hadden gevonden. De schutters werd inmiddels opgedragen de benen te nemen. Parubiy beweert tot vandaag dat de schoten afkomstig waren van snipers die uit Rusland kwamen en door Rusland gecontroleerd werden.
Bronnen:
The untold story of the Maidan massacre (BBC)
Ukraine Maidan deaths: Who fired shots? (BBC video)
Ukraine parliament agrees to dismissal of top prosecutorTags: actueel, ethiek, pacifisme, samenleving

Zie ook het archief