hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Dick Cheney en de sjamaan

13 maart 2015


Dick Cheney

I

n het boeiend boek van Patrick Tierney The Highest Altar - the Story of Human Sacrifice wordt het reilen en zeilen van een sjamaan in Peru gevolgd. Het blijkt dat sjamanen lang niet zo new age zijn als wel eens wordt aangenomen. Het is een harde business: je mag niet op een mensenleven zien want het publiek gelooft dat grote problemen zware remedies eisen. Slachtoffers en gewetensbezwaren zijn bijkomstig. Dat geldt zelfs voor het rendement, want de echte genoegdoening voor de klant zit hem in het emotionele effect van het ritueel, de rest is een kwestie van geloven. Dat deed me aan de voormalig Amerkaanse minister van defensie Dick Cheney denken, die plomp genoeg is om de CIA-folteringen te blijven verdedigen, terwijl de meeste van zijn collega's van destijds wijselijk zwijgen of zelfs stilletjes verdwijnen van het publieke podium.

§

Zoals bekend heeft Cheney via Halliburton Company miljarden verdiend aan de verschillende Amerikaanse oorlogen, het meest nog aan de oorlog tegen Irak.

Bij de nieuwsberichten en het rapport over folteringen door de VS, waarvan wij, maar niet Cheney, nu weten dat ze enkel een ziekelijk soelaas boden aan de beulen maar verder nutteloos waren, moest ik onwillekeurig terugdenken aan The Highest Altar - the Story of Human Sacrifice, bijvoorbeeld aan deze overweging (p.245):

Blijkbaar was het zo dat rijke mensen, verbonden met sjamanen, betaalden voor mensenoffers om rijker te worden. De ergste elementen van het verleden van de Andes werden gebruikt door machtige ondernemers om hun zaken te bevorderen.

Tierney beschrijft een Peruviaanse sjamaan die grote misdaadorganisaties als belangrijkste klant had. Wanneer die bijvoorbeeld een groot drugstransport opzetten, menen ze dat een mensenoffer, gebracht door een bekwaam sjamaan, tot de goede afloop kan bijdragen. Deze mensenoffers gaan steevast gepaard met gruwelijke folteringen, want een of andere kronkel in de hersenen wil dat hoe groter lijden, hoe "krachtiger" het middel.

De reputatie van de sjamaan was wijdverbreid, en het was dus niet zo bijzonder dat hij, nadat hij een mensenoffer beloofd had aan de misdaadorganisatie en nog op een plan zat te broeden, bezoek kreeg van een vrouw die zijn hulp vroeg in een andere kwestie. De sjamaan liet de vrouw een bussel brandhout een berg opdragen, nam haar geld in ontvangst, folterde haar en verbrandde haar, waarna hij ook nog eens zijn loon ontving van de misdaadorganisatie.

Is er een overeenkomst tussen Dick Cheney en de sjamaan? Dat lijkt me wel. Beiden zien niet op een mensenleven of mishandeling, zolang die geld opbrengen. Beide hebben geen ethisch instinkt behalve het instinkt te teren op het lijden van anderen, en er zelf rijker van te worden.
Bronnen:
Cheney on Interrogation Tactics: 'I Would Do It Again in a Minute' (NBC)
Dick Cheney Defends the Torture of Innocents (The Atlantic)
Dick Cheney Would Torture Again (Huff post)
ud-vicepresident van de VS Dick Cheney zou zo weer folteren (POWNED)
The Highest Altar: Unveiling the Mystery of Human Sacrifice (Patrick Tierney)
Halliburton WatchTags: actueel, ethiek, pacifisme, samenleving

Zie ook het archief