hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Wie vermoordde Boris Nemtsov?

15 maart 2015


anna D.

N

u de hysterie wat is afgenomen, en ook de meest opgehitste burgers zijn gaan begrijpen dat zelfs de baarlijke Poetin niet betrokken kan zijn bij alle 45 moorden die elke dag in Moskou plaatsvinden, hieronder enkele vragen rond de dood van Nemtsov die de moeite van het stellen waard zijn.

§

4: Hoe belangrijk was Boris Nemtsov?

Boris Nemtsov was ooit vicepremier onder Jeltsin, die berucht was voor zijn dronkenschap en voor de uitverkoop aan westerse bedrijven van Russische eigendommen. Later werd hij adviseur van Oekraïne onder Julia Timoshenko. Op het ogenblik van zijn dood had hij geen invloed meer. Zijn partij was onder de kiesdrempel van 5% gezakt. Meer dan 80% van de Russen staan achter Vladimir Poetin, en een groot deel van zijn oppositie is anti-westers en vindt de aanpak van Poetin te zacht.

3: Waarom zou iemand Boris Nemtsov willen vermoorden?

Er kunnen beweegredenen zijn in de privésfeer. In dat geval zou men echter verwachten dat de moord op een minder opvallende plek had plaatsgevonden, en ergens waar Nemtsov regelmatig vertoefde of langskwam. Het was dus vermoedelijk een politieke moord.

In de politieke sfeer had Poetin geen voordeel van deze misdaad. In tegendeel, ze veroorzaakte een korte manifestatie tegen zijn bewind en een wereldwijde lawine van beschuldigingen aan zijn adres, nog voor het onderzoek naar de moord goed begonnen was. Dit wekt de indruk dat de moordenaars Poetin wilden beschadigen.

Samengevat: het was vermoedelijk een politieke moord, mogelijk bedoeld om Poetin in diskrediet te brengen.

2: Wie had er politiek baat bij Poetin in diskrediet te brengen?

Veel minder partijen dan men op het eerste gezicht zou denken. De oppositie in Rusland kon niet verwachten dat de gebeurtenis tot een omwenteling zou leiden. Zonder bewijs dat Poetin de moordenaar was, zou diens populariteit in Rusland niet noemenswaardig dalen. En als zou ontdekt worden dat de oppositie er achter zat, zou die populariteit zelfs kunnen stijgen. De oppositie had dus geen baat bij de moord.

Ook islamisten konden maar weinig heil verwachten van deze misdaad. Wraakoefeningen uit die hoek moeten het hebben van de publiciteit voor hun zaak, en die was of is er niet rond deze moord. Bovendien lijkt het gebeuren in niets op een islamistische aanslag.

Anders is het gesteld met Oost-Europese partijen die steun zoeken in het Westen en daartoe elk incident verwelkomen en uitvergroten, en die weten dat er een machtige westerse pers en NAVO klaarstaan om elk incident onmiddellijk in de schoenen van Poetin te schuiven, zonder enige interesse in bewijslast. En dan komen de Baltische staten, Polen en... Oekraïne in beeld.

1: Hoe wisten de moordenaars waar Nemtsov zou zijn op het ogenblik van de moord?

De moeder van de mooie en jeugdige Anna Duritskaya, die Boris Nemtsov vergezelde op het ogenblik van de moord, zegt dat Anna met Boris had afgesproken in het restaurant. Daarna stelde Anna voor een taxi te nemen maar, vertelt haar moeder, Boris drong er op aan een wandeling te maken over de brug. Ze hield zijn hand vast terwijl hij werd neergeschoten. De Oekraïense Anna was kort voor de moord uit Kiev naar Moskou gevlogen.

Als hier iets van klopt, wisten enkel Anna en Boris dat ze op de fatale plaats zouden zijn op het juiste moment. De moordenaars moeten die informatie dus direct of indirect vernomen hebben van één van hen. Deze informatie moeten ze tijdig gekregen hebben om hun voorbereidingen te kunnen treffen. Anna belde met haar moeder in Kiev enkele minuten voor de moord.

Boris is neergeschoten met vijf kogels in de rug, de twee laatste van dichtbij. De dader sprong daarop in een vluchtauto en verdween. Anna, die zijn hand vasthield, werd niet geraakt en heeft niets gezien. Ze werd even opgepakt door de onderzoekers, en werd nog voor de begrafenis door Oekraïense diplomaten in alle stilte afgevoerd naar Kiev.
Bronnen:
Who framed Vladimir Putin? (Jacques Sapir)
Girlfriend Describes What She Saw When Putin Critic Was Gunned Down
Whose idea was it for Nemtsov to walk across the bridge, anyway?
15 minutes of fame. Model Anna Duritskaya and her mother, Inna Duritskaya, give interviews about the Boris Nemtsov murder [Video]Tags: actueel, ethiek, pacifisme, samenleving

Zie ook het archief