hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

De Russen komen

24 maart 2015


R

usland heeft Denemarken bedreigd met een atoomaanval, zegt de conservatieve, centrum-rechtse Jyllands-Posten, een van de grootste kranten van Denemarken. Het bericht ging als een lopend vuur de wereld rond, en bereikte binnen 24 uur de mainstream pers in Europa en de VS. Heet van de naald, en een mooie gelegenheid even te kijken wat er werkelijk gebeurt.

§

Wat vooraf ging

In 2002 trok de VS onder George W. Bush zich eenzijdig terug uit het ABM-verdrag. Dat verdrag, dertig jaar eerder ondertekend door Nixon en Brezjnev, was de hoeksteen van achtereenvolgende ontwapeningsronden die de wereld hoop hadden gegeven op het beëindigen van de nucleaire bewapeningswedloop. Deze hoop werd volledig de kop ingedrukt toen bleek dat de VS (of noem het de NAVO) een gordel van lange afstand raketten rond Rusland wilden bouwen. Die bouw is nu volop aan de gang, en Denemarken zou er prima in passen (zie tekening.)

Agressie

De tragi-komische uitleg van het Pentagon is dat deze gordel van raketinstallaties rond Rusland niet tegen Rusland bedoeld is, maar eerder moeten dienen om raketten afkomstig van Iran - boven Rusland - neer te halen. Hoe je het ook draait of keert, het Pentagon zegt hiermee dat ze raketten aan de Russische grens opstellen en op Russisch grondgebied richten, en vinden het flauw dat Rusland daar niet gelukkig mee is. Ze noemen hun lanceerinstallaties, opgesteld rond de Russische grens, dan ook een "missile defence shield" (MDS) en gebaren alsof ze niet begrijpen waarom Rusland zich druk maakt over een "puur defensief" systeem. Dit systeem kan trouwens ook erg makkelijk satellieten uitschakelen die vandaag belangrijke rol spelen bij het geleiden van lange afstand raketten. En Rusland heeft na de invasie van Irak alle vertrouwen verloren in de redelijkheid en terughoudendheid van de VS.

Waanzin als strategie

De kern van de zaak is de absolute waanzin van het militaire denken, dat ook al terug te vinden was in de ideeën van George W. Bush en nog steeds springlevend in het Pentagon. Bush vond dat het geoorloofd is een land bij voorbaat ("preëmptief") aan te vallen, als het later een gevaar zou kunnen vormen. Elke neo-con met minimaal beschadigde hersenen weet dat zoiets puur agressie is en met zekerheid tot oorlog moet leiden. Want wat zouden zij er van vinden als Rusland lange afstandsraketten rond de VS zou opstellen? President Kennedy nam de grootste risico's om de Sovjet Unie haar raketten weg te laten halen uit Cuba. En toen werd er nog niet aan een "preëmptieve" strategie gedacht.

Tijdens de Koude oorlog geloofde men dat een nucleaire oorlog totale vernietiging van alle partijen tot gevolg zou hebben, en dus, redeneerden de generaals, zou niemand gek genoeg zijn kernwapens in te zetten. De strategische term voor deze vinding is "MAD" ("mutual assured destruction"), in het Nederlands "waanzin" of: verzekerde wederzijdse vernietiging.

Het is niet omdat wij gek zijn, dat de Russen ook gek zijn, lijkt de NAVO vandaag te denken. Wij zijn sterker, dus als wij toeslaan zal het verzwakte Rusland nooit met nucleaire wapens terugslaan, want de daaropvolgende vernietiging zou die van Rusland zijn, niet die van de veel sterkere VS.

Als Rusland zou meegaan in deze redenering, kan het zich beter onderwerpen aan de VS en de NAVO, in strijd met de wil van 90% van de Russen. De enige andere optie is aan de publieke opinie te laten weten, dat als de NAVO Rusland aanvalt, Rusland niet zal aarzelen haar hele (uitgedunde) wapenarsenaal in te zetten. Dit is de betekenis die men moet hechten aan de uitspraak van de Russische ambassadeur in Kopenhagen, Mikhail Vanin. Vanin zegt dat wanneer Denemarken meedoet aan de massale militaire opbouw tegen Rusland, zulks de betrekkingen met Rusland onvermijdelijk zal schaden:

"Ik denk niet dat de Denen zich bewust zijn van de gevolgen als Denemarken deel gaat uitmaken van het door de VS geleide MDS (missile defence shield). Als dat gebeurt, kunnen Deense oorlogsschepen doelen worden van Russische nucleaire raketten."
Missile Defense System

De pers stelt dit voor als een onverwachte nucleaire dreiging van de Russen aan het adres van vreedzaam Denemarken, dat zich enkel wil verdedigen. In werkelijkheid is het de mededeling dat als de NAVO overweegt haar meest moderne wapens tegen Rusland ook op te stellen in Denemarken, Rusland geen andere uitweg ziet dan mee te gaan in de waanzin. Wanneer het Pentagon zich sterk maakt dat Rusland zich toch niet zal of kan verdedigen tegen een nucleaire aanval, is dat helaas het enige zinnige wat een Russisch diplomaat kan zeggen. Het is de militaire waanzin in aktie aan alle kanten.
Bronnen:
Danish warships could become legitimate nuclear targets, warns Russian ambassador (Copenhagen Post)
US missile defense shield “poses a threat not only to Russia but to the world as a whole”, says Putin (Ground Report)Tags: actueel, ethiek, pacifisme, samenleving

Zie ook het archief