hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Hoezo illegalen?

3 juni 2015


illegaal

I

n een rechtsstaat is "illegaal" gebrandmerkt worden zowat hetzelfde als "vogelvrij" verklaard zijn. Het is een botte veroordeling zonder schuldvraag. De "illegalen" staan aan de foute kant van de onzichtbare - en soms zichtbare - draadversperring. De wereld die zij zien wil hen niet. Ga terug, verzuip, en doe de groeten aan de vrouw en de kinderen.

§

Die bittere gedachte kwam bij me op toen ik las hoe een bende van het extreemrechtse Nation een willekeurige dakloze in elkaar ramde en bewerkte met messen en stenen. Eerst hadden ze in Brussel rondgehangen tegen het gedogen van honderden illegalen in de straten van Brussel, maar laf als ze zijn hebben ze een eenzame zwerver gekozen om zonder risico hun schuimbekkende instincten af te reageren. Hun slachtoffer is zes dagen werkonbekwaam, een bericht dat me eerst de wenkbrauwen deed fronsen (een dakloze, werken?) maar toen besefte ik dat werkende daklozen een normale zaak zijn in Amerikaanse grootsteden en sinds kort ook verschijnen in Engeland en Frankrijk - en overal waar het minimuminkomen daalt beneden de prijs van een bescheiden logies.

Even schokkend als de aanval zelf (en kind van dezelfde agressie) is het woord "illegaal". Hoe is men er in geslaagd zo'n afschuwelijk woord ingang te doen vinden bij onze mainstream pers? Daden kunnen onwettig zijn, mensen niet. Mensen kunnen onwettige daden stellen. Maar als we mensen die illegale daden stellen kortweg "illegalen" willen noemen, dan stel ik voor die benaming niet te gebruiken voor wanhopige vluchtelingen die geen vlieg kwaad doen, maar voor hen die zich laten omkopen om bloeddiamanten te verhandelen, die ons dagelijks voorliegen over Oekraïne, die door wapenleveringen meewerken aan de groeiende stroom hongervluchtelingen uit Irak, Syrië en Libië, die miljoenen belastingen ontstelen aan hun zwakkere landgenoten via belastingparadijzen als Luxemburg, die werkenden dakloos maken (en afranselen) en zo verder.

In het frans is er een beter, genadiger omschrijving voor hongervluchtelingen en hun lotgenoten: "les sans-papiers". Ik neem me voor van nu af te spreken over "mensen zonder papieren" of "(honger-)vluchtelingen zonder papieren". Het is een paar letters meer dan "illegaal", maar dat moet dan maar. Ik zal er geen honger door lijden.
Bronnen:
Groep rechtsextremisten trapt dakloze in elkaar in Brussel (RTL)
De gevaarlijke klassen - over de criminalisering van armoede en verzet (Uitpers)
Zwerver met fitnesskaart (Volkskrant)Tags: actueel, ethiek, pacifisme, samenleving

Zie ook het archief