hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Vandaag korte rokjesdag

6 juni 2015


minirok

H

et wordt wel eens vergeten omdat het zo alledaags is, maar in het sociaal verkeer maken mensen aanhoudend een bepaalde indruk op anderen. Mensen lezen gelaatsuitdrukkingen en lichaamshoudingen af, bouwen in een oogwenk verwachtingen op of verbreken contact nog voor iemand zich ervan bewust is. Communicatie begint niet noodzakelijk met woorden. Ook het uiterlijk verschijnen is een uiting, en verstandhouding kan ontstaan met een blik. En toch is communicatie even onmisbaar voor het menselijk verkeer, als menselijk verkeer onmisbaar is voor een menselijk bestaan.

§

Een Algerijnse facebookpagina die mannen oproept te laten zien dat ze echte mannen zijn en ze bijgevolg hun vrouwen en dochters niet in "onthullende kledij" de straat op laten gaan, wekte heel wat ergernis in het liberaler buurland Tunesië. Daar werd als reactie een facebookcampagne opgestart om zaterdag 6 juni 2015 uit te roepen tot de werelddag van de minirok.

Op het eerste gezicht een onderwerp voor een ranzige komedie, maar enkele maanden geleden werd een vrouw met minirok in Nairobi (Kenia) aangevallen door een groep woedende mannen, die haar de kleren van het lijf scheurde. Er volgden protestmanifestaties en tegenmanifestaties ter verdediging van de aanranders - door moslims en christenen die scandeerden "we zijn een godvrezend volk!".

ballet

Ook vorig jaar werden verschillende vrouwen in minirok op straat aangevallen in Burundi, nadat daar de anti-pornografie wet was aangenomen die rokken "boven de knie" verbiedt. Zo kan een slechte wet net aanzetten tot misdaden.

En nog maar enkele dagen geleden protesteerden Israëlische meisjes tegen het verbod net zoals de jongens een korte broek te dragen naar school, terwijl het kwik opliep tot 40 graden celsius. De Volkskrant citeert een studente:

Ik denk niet dat het uitmaakt als nog eens tien centimeter van mijn been zichtbaar is ... Ze vertellen meisjes om zich te schamen voor hun lichamen en te denken dat een korte broek een uitnodiging is voor verkrachting. Meisjes hoeven zich niet slecht over zichzelf te voelen omdat de regering bang is voor seksuele intimidatie.
boerka

Toevallig raakte vandaag een mail bekend waarin de directeur van het Hasseltse Virga Jesse College, die blijkbaar een hete zomer verwacht, uiteenzet dat rokjes niet korter mogen zijn dan de helft van het bovenbeen. Dit zijn natuurlijk apennootjes vergeleken met sommige andere landen, maar een zekere overeenkomst in de neerhalende betutteling is niet te ontkennen.

Hoe iemand zichzelf ziet is dikwijls waar de inschatting door de ander begint. Wie zich verbergt verbreekt de communicatie en lost op, verdwijnt. In deze context moet men de eisen zien van conservatieven over de hele wereld dat vrouwen zich bedekken. Wat voorgesteld wordt als respect voor traditie en eigenheden, of als protest tegen westerse overheersing, is wat anders: het is een conflict tussen mannen en "hun" volgzame vrouwen aan de ene kant, en zelfbewuste vrouwen uit dezelfde traditie aan de andere kant.

Het is niet zo dat vrouwen die zich bedekken opkomen voor hun eigen eerbiedwaardige traditie. Immers, in alle conservatieve tradities, ook die in het Westen, moeten vrouwen zich op de achtergrond houden, zwijgen, de ogen neerslaan en niet opvallen, als ze niet willen verstoten worden of erger. Wel is net daar de graad van bedekking het grootst, waar vrouwen het minste rechten hebben.
Bronnen:
Tunesië reageert op Algerijnse ’Be a man’-campagne: ‘Draag een minirok op 6 juni’ (De Standaard)
The battle between the veil and the miniskirt (BBC)
Directeur: ‘Kom niet te bloot naar school’ (Nieuwsblad)
Kenyans protest over Nairobi miniskirt attack(BBC)
Uganda miniskirt ban: Police stop protest march(BBC)
Israëlische meisjes: 'Wij willen in korte broek naar school' (Volkskrant)Tags: actueel, ethiek, religie, samenleving

Zie ook het archief