hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Syrië, de massamedia en de waarheid

14 februari 2016


Bart Eeckhout

B

art Eeckhout, commentator bij De Morgen, is een moedig man. Aanvankelijk stapte hij, met enige aarzeling, mee in de agitatie tegen vluchtelingen die volgde op de aanrandingen in Keulen. Toen eenmaal de ware toedracht duidelijk werd, stelde hij zijn standpunt bij: we hebben ons laten verleiden te oordelen zonder feitenkennis, gaf hij ridderlijk toe. 'De krant gaat daarmee diep door het stof' schrijft Joop.nl.

§

Zo schreef Eeckhout:

Ook al voelden sommigen van ons er zich niet goed bij, zijn de enen meer blijven nuanceren dan de anderen, toch hebben we ons met zijn allen laten overweldigen door die met drumgeroffel ondersteunde roep om te Benoemen; om alvast te schrijven wat we nog niet konden weten; om te beschuldigen voor we de feiten konden kennen. Omdat terughoudendheid en feitelijkheid synoniem werden voor doofpotoperaties.

Rechts Europa deed er alles aan om (grotendeels zelf veroorzaakte) oorlogsvluchtelingen te criminaliseren, en kon daarbij een schuimbekkende kudde meelopers op de been krijgen. Weer konden we even zien hoe dun beschaving geschilderd is - ook de westerse, ook bij hooggeschoolden. Keulens burgemeester Henriette Reker en Duits minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zetten de politiecommissaris van Keulen af nadat enkele agenten anoniem hadden beweerd dat de verkrachters Syrische vluchtelingen waren, en dat de commissaris dat had achtergehouden uit politieke correctheid. Dat het onderzoek nog maar net begonnen was en er nog geen schuldigen gekend waren, deerde de excellenties - en de meehuilende volksmassa's - niet in het minst. Evenmin vestigde iemand er de aandacht op dat in Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen extreem-rechtse anti-immigranten-incidenten schering en inslag zijn (ze lopen elk in de honderden) en, vermoedelijk tot opluchting van dezelfde excellenties, door de politieverantwoordelijken onder de radar gehouden worden, niet omwille van politieke correctheid, maar om escalatie te voorkomen.

Uiteindelijk bleek dat de daders gangsterbendes waren die vooral uit Marokkanen en Algerijnen bestonden. Op dat bericht volgde de eenzame mea culpa van Bart Eeckhout, die toegaf dat het een fout was om alvast te schrijven wat we nog niet konden weten; om te beschuldigen voor we de feiten konden kennen.

Driewerf helaas. Eén dag na dit mea culpa schrijft Eeckhout een nieuwe column, nu over de vredesonderhandelingen voor Syrië, en opnieuw geeft hij zich over aan beschuldigen nog voor de feiten te kennen, en te schrijven wat hij niet kan weten. Ik heb het over de volgende zin:

De troepen van Bashar Assad zijn verantwoordelijk voor driekwart van de doden in de Syrische oorlog. Elk vredesplan die naam waardig moet uitgaan van zijn exit, liefst inclusief ticket naar het Strafhof in Den Haag. Anders kunnen we ons de moeite inderdaad beter besparen.

Natuurlijk heeft Eeckhout er geen idee van of driekwart van de doden door Assad gemaakt zijn. Het zou in zijn verknipt discours goed uitkomen als het er veel waren, dat is alles wat hij weet. Misschien volgt er later alweer een mea culpa. Let erop hoe mooi zijn standpunt aanleunt bij dat van een van de gruwelijkste theocratieën in het Midden-Oosten waar het christelijke westen het goed mee kan vinden, Saoedi-Arabië. De minister van Buitenlandse zaken van Saoedi-Arabië zegt over de 'vredes'-conferentie (waar wel de islamistische rebellen, maar niet de Syrische regering op uitgenodigd zijn):

"Als de vredesonderhandelingen falen, zal president Assad met geweld afgezet worden." De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir sprak dit weekend duidelijke taal op CNN. Al-Jubeir zei ook dat Saoedi-Arabië bereid is grondtroepen te sturen.

Bashar Assad is nog steeds de wettige heerser van Syrië, en Rusland is de enige strijdmacht die legitiem hulp biedt aan deze legitieme regering. Bovendien is Bashar Assad een van de weinige seculiere heersers in het Midden-Oosten, wat hem veel vijanden oplevert in de regio, Arabische, Joodse en christelijke. Assad heeft niet meer bloed aan zijn handen dan om het even welke heerser in het Midden Oosten, en zeker een pak minder dan bijvoorbeeld Saoedi-Arabië dat nu, in front met de islamistische rebellen (absurdelijk 'gematigd' genoemd door de VS), de plak lijkt te zwaaien op de 'vredes'-besprekingen. Het Syrische regime was (samen met Irak) een van de weinige waar vrouwen konden studeren en godsdienstvrijheid heerste. Zowat de hele gewapende oppositie bestaat dan ook uit strenge islamisten, gesteund door wahabitisch Saoedi-Arabië. De VS (vertegenwoordigd door schaamteloze drama-queen John Kerry) zit helemaal op dezelfde lijn. Als de conferentie uitdraait zoals gewild door alle gewapende rebellen en Saoedi-Arabië en bondgenoten (en hoe kan het anders, zoals de kaarten liggen) zullen vrouwen in Syrië binnenkort in niqabs lopen of afgeranseld worden door een saoedi-stijl godsdienstpolitie. Of het nu Daesh (ISIS) wordt of de "gematigde" rebellen,of een coalitie, onthoofdingen en geselingen zullen zoals in Saoedi-Arabië dagelijkse kost worden, het vermelden in onze mainstream-pers niet langer waard.

Ik ben nog voldoende cultuur-relativist om te beseffen dat niet alle landen werken zoals de onze. Maar ik ben verdomme veel te weinig cultuur-relativist om te aanvaarden dat onze militaire bondgenoten en onze daarmee samengeplette pers - ja, Eeckhout, deze is voor jou - meebouwen aan, en meehuilen met zulke achterlijkheid. Ik vraag niet om een oorlog tegen gelijk wie te beginnen. Ik vraag alleen te stoppen met het beschuldigen nog voor de feiten te kennen .
Bronnen:
http://www.demorgen.be/opinie/het-massageweld-van-keulen-is-de-brandstichting-in-de-reichstag-van-onze-tijd-b0ac59c1/ (De morgen 11 februari)
‘Keulen is de Rijksdagbrand van onze tijd’ (Joop.nl)
Elk vredesplan moet uitgaan van Assads exit, liefst mét ticket naar Den Haag (De Morgen 12 februari - ook bron foto)
Saoedische minister: "Assad zal met geweld afgezet worden als onderhandelingen mislukken" (De Morgen 15 februari)Tags: actueel, ethiek, pacifisme, religie, samenleving, seculariteit

Zie ook het archief