hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Mia Doornaert beschuldigt

31 maart 2016


Mia Doornaert

N

a aanslagen zoals die in Parijs en Brussel zijn er de onvermijdelijke perscommentatoren die van de gruwel gebruik maken om opinies te ventileren die goed vallen in de publieke ontreddering, maar in redelijker tijden minder goed verteerd worden. In de nasleep van een groot drama zijn emoties makkelijker te beïnvloeden. En als de ergste pijn voorbij is kunnen de ontwijkers van de rede zich ermee gerust stellen hun zaak toch weer even op het voorplan te hebben gezet.

§

Zo schrijft Mia Doornaert in De Standaard:
Neen, het bloedbad in Brussel is niet onze schuld, zoals de 130 doden in Parijs van 13 november niet die van Frankrijk waren. En neen, de aanslagen zijn niet het werk van ‘losgeslagen individuen’. Terroristen zijn het extreme uiteinde van een breder continuüm dat niet begrijpt of aanvaardt dat de islam de maatschappij niet domineert. Dat blijkt uit de netwerken, onder andere in Brussel, die de moordenaars hulp en onderkomen bieden.
Het is nu de hoogste tijd dat we ophouden onszelf voortdurend van alles de schuld te geven.

Maar helaas blijkt het moeilijk personen aan te wijzen die "onszelf voortdurend van alles de schuld geven". Mia Doornaert noemt niemand. Maar haar column lijkt erg op die van Douglas Murray in de Britse Telegraph van drie dagen later, maar die citeert slechts een meer dan tien jaar oude uitspraak van Ken Livingstone, de voormalige burgemeester van Londen. Ken Livingstone zou gezegd hebben:

Deze speciale soort van extremisme werd gefinancierd door het Westen in Afghanistan. Osama bin Laden was een gewone zakenman tot hij werd gerekruteerd door de CIA.
Ik denk dat het echte probleem was dat we deze mensen financierden zolang ze Russen doodden. We dachten er niet over na dat wanneer ze zouden ophouden Russen te doden, ze mogelijk zouden beginnen ons te doden.

Echt onszelf voortdurend de schuld geven kan je ééns in de tien jaar niet noemen. Bovendien is wat Livingstone zegt gewoon waar. Hij spreekt niet over schuld, maar over oorzaken en redenen. Wat is er dan wel aan de hand? Het Westen of de VS voeren oorlogen tegen Servië, Irak, Palestina, Libië, Syrië, Jemen enzoverder. Deze oorlogen zijn grotendeels illegaal. Ze worden vooral gevoerd met bombardementen, ook bombardementen door onbemande vliegtuigen. Met deze bombardementen komt een onvermijdelijke tol aan onschuldige mensenlevens, de zogenoemde "collateral damage". Over mensenrechten spreken bij deze oorlogen getuigt dan ook van een grote schijnheiligheid. De werkelijke motivatie is economisch, politiek en ideologisch. De kreet "stop met onszelf te beschuldigen" gaat in werkelijkheid over deze schuld. De gruwel van moslim-terroristische aanslagen wordt schaamteloos misbruikt om deze oorlogen wit te wassen.

Neo-cons allerhande - christelijke, joodse, atheïstische - willen de terreur van moslimminderheden aan de hele moslimwereld aanrekenen om het zo voor te stellen dat een groot deel van de wereldbevolking het verdient gebombardeerd te worden. Om de slechtheid van deze bevolkingsgroep aan te tonen bestuderen ze de Koran en de Hadith intensiever dan miljoenen moslims die zich van geen kwaad bewust zijn, tot ze een vliegtuig horen dat in de verte nadert.

Laat niet de ene schuld de andere verbergen, maar laat justitie haar werk doen, nationaal of internationaal, afhankelijk van de misdaad. Een eerste stap zou het erkennen zijn door de VS van het Internationaal Strafhof.
Bronnen:
'The Trouble Is the West' (Ayaan Hirsi Ali)
The 5 Most Awful Atheists (Alternet)
Willen we eindelijk wakker worden?
We must stop blaming ourselves for Islamist terrorism (Telegraph)
Western policies are to blame, says Livingstone (juli 2005)
Iraq war was illegal and breached UN charter, says Annan (Guardian)
How America Gets Away with Murder: Illegal Wars, Collateral Damage and Crimes Against Humanity (Amazon)
US Congresswoman Introduces Bill To Stop Illegal War On Syria to Oust Assad; Says CIA Ops Must StopTags: actueel, ethiek, pacifisme, religie, samenleving

Zie ook het archief