hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

Bellingcat en de media

28 juli 2016


Eliot Higgins

I

n 2003 presenteerde Colin Powell, VS-buitenlandminister onder George W. Bush, voor de VN-veiligheidsraad de door de CIA vervalste bewijzen dat Irak beschikte over massavernietigingswapens. De westerse pers verspreidde het bedrog als gesneden koek, en leverde zo haar bijdrage aan de dood van honderdduizenden onschuldigen, en aan een nooit meer eindigende stroom vluchtelingen.

§

In de nasleep hebben officiële propaganda-kanalen heel wat aanzien verloren. De VS had nood aan een ander medium, dat het vertrouwen van pers en publiek kon winnen nu de CIA, de NSA, John Kerry of Hillary Clinton onbetrouwbaar waren gebleken.

Dat werden de sociale media, en hun joker werd de ongeschonden maagd Bellingcat, een "onafhankelijk onderzoekscollectief" opgericht door de werkloze Eliot Higgins, die voordien blogde als Mozes Brown. Bellingcat dook als het ware uit het niets op en haalde meteen het wereldnieuws. Het werd voorgesteld als romantische keukentafeljournalistiek maar is een dekmantel voor oorlogspropaganda. Bellingcat beschuldigt eerst, en "verzamelt" dan bewijzen die meestal bestaan uit losse internetprentjes en -filmpjes, die altijd naar de vooraf gestelde conclusie leiden. Die conclusie is dat Rusland en haar bondgenoten kwaadaardig zijn, zoals Saddam Hoessein voor hij zijn hoofd verloor. Bellingcat bestaat aan de voorkant uit een groepje sympathieke nerds, amateurs en twitteraars, en aan de achterkant uit Amerikaanse dollars.

Zo wordt Bellingcat onder meer gefinancierd door de "Organized Crime and Corruption Reporting Project" (OCCRP) dat verkondigt dat Rusland door corruptie, georganiseerde misdaad en vuile politiek verrot is tot op het been. Meest recent werd Rusland ervan beschuldigd het Brexit referendum te hebben ondermijnd.

OCCRP wordt onder meer gefinancierd door:

  • USAID, met een budget van ongeveer 10 miljard dollar per jaar, heeft inmenging in de politiek van andere landen als opdracht. USAID steunt Oekraïne op haar "pad naar democratie, onafhankelijkheid en mensenrechten."
  • De multimiljardair Georges Soros (€22 miljard waard en ooit veroordeeld voor handel met voorkennis) is berucht voor zijn steun aan regimes die zijn economische belangen (zijn "open society") kunnen dienen: voorbeelden zijn Erdogan en de Oekraïense oligarch Poroshenko. Soros investeerde in de fascistoïde Maidan knok- en schietpartijen die de wettige president van Oekraïne verjoegen.
  • De Kyiv Post is een Oekraïense krant opgericht door een Amerikaan en nu in het bezit van een Brit, die groot werd met advertenties voor prostitutie en partij koos voor de oligarch Poroshenko die vandaag de macht heeft gegrepen in Oekraïne.

Een andere financier van Bellingcat, naast de OCCRP, is de Atlantic Council, waar Eliot Higgins, de oprichter van Bellingcat, "nonresident Senior Fellow" is. De Atlantic Council maakt er geen geheim van dat ze ijvert voor de militaire wereldoverheersing door de NATO. Haar paniekerige congressen lijken wereldvreemd als men weet dat de militaire kracht van de NATO groter is dan die van alle overige landen ter wereld samen. De gedoodverfde schurk, Rusland, besteedt volgens het neutrale IISS slechts 1/36 van de VS aan haar leger, minder dan China, het VK of Indië. De alarmerende taal kan alleen maar verklaard worden als koude-oorlog conservatisme en oorlogszucht. De Atlantic Council steunt als vanzelfsprekend het anti-Russische regime van Poroshenko in Oekraïne.

De Atlantic Council ontvangt middelen van

  • Chevron, een Amerikaanse olie- en gas multinational actief in meer dan 180 landen.
  • Lockheed Martin, een van de grootste Amerikaanse wapenfabrikanten.
  • Qualcomm Inc. een van de grootste halfgeleider fabrikanten.
  • De Verenigde Arabische Emiraten (meer dan €1 miljoen)
  • Bahaa Hariri, een van de rijkste vastgoedhandelaren in het Midden-Oosten (meer dan €1 miljoen)
  • tientallen andere instellingen en bedrijven die menen voordeel te halen bij een oorlog met Rusland.

Bellingcat over gifgas in Syrië

In augustus 2013 werd het Syrische dorp Ghouta nabij Damascus aangevallen met sarin gas. De VS wees onmiddellijk naar het Syrische regime van Assad, vanouds een bondgenoot van Rusland, en dreigde met bombardementen. Nochtans had Carla del Ponte, die een VN-onderzoeksteam in Syrië leidde, ervoor gewaarschuwd dat de rebellen, en niet het regime, over sarin gas beschikten. Seymour Hersh bevestigde dat de aanval door de rebellen van het Al Nusra Front was uitgevoerd, en dat ze het sarin gas hadden gemaakt met de hulp van Saoedi-Arabië en Turkije. De VS beschikte over deze informatie, maar bleef Assad beschuldigen en dreigen met oorlog.

Hier kwam elliot Higgins (Bellingcat) de CIA bijvallen. Hij toonde internetfoto's van Syrische raketten en verkondigde dat:

“in elk detail hebben deze raketten hetzelfde ontwerp tot de kleinste schroef, en in drie van de vier gevallen werden ze beschreven als chemische wapens".

Deze conclusies werden echter onderuit gehaald door Professor Theodore Postol, lid van de Science, Technology, and Global Security Working Group van MIT, en Richard Lloyd, een wapenanalist bij Tesla Laboratories en voormalig VN wapeninspecteur. Higgins, verklaart Postol, heeft geen enkele deskundigheid en het is overduidelijk dat hij geen idee heeft wat hij zegt.

Bellingcat over vlucht MH17

Vandaag geloven we allemaal dat de Russische president Poetin een monster is dat dringend uitgeschakeld moet worden, omdat hij opzettelijk de Maleisische passagiersvlucht MH17 heeft laten neerhalen.

Het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) blijft aanslepen. Het is nog steeds onbekend wie vlucht MH17 neerschoot. En het is op zijn minst merkwaardig dat een van de mogelijke verdachten, de regering van Oekraïne die door de VS aan de macht is gebracht en gecontroleerd wordt door neo-fascisten, deel uitmaakt van het JIT.

Stel dat vlucht MH17 is neergehaald met een grondraket zoals het onderzoek heeft bepaald, dan zijn er drie mogelijke daders: Rusland, Oekraïne en de Oost-Oekraïense separatisten. Ze hadden alle drie de wapens en een motief: misschien wilde Rusland of de separatisten de Oekraïense luchtmacht afweren. Oekraïne, dat beweerde dat Rusland meevocht met de separatisten, wilde op haar beurt misschien Russische luchtsteun aan de separatisten beletten.

In juli 2014 was het Pentagon er nog van overtuigd dat de separatisten de lijnvlucht per vergissing hadden neergeschoten, maar blijkbaar was deze versie niet naar de zin van Oekraïne.

Volgens een rapport dat de Oekraïnse geheime dienst (SBU) uitgebracht in augustus 2014 was er geen twijfel: het doel van de rebellen was een Russisch vliegtuig neer te schieten, om zo meer steun van Rusland te krijgen. Russische huurlingen moesten daartoe een raketinstallatie (BUK) naar het dorp Pervomaiskoe nabij Donetsk brengen. Ze reden echter verloren en arriveerden na veel omzwervingen in een dorp waarvan de naam één letter verschilde: Pervomaiske, waar vlucht MH17 in het vizier kwam.

De VS kan het lachwekkende rapport van de SBU niet bijtreden, zonder gezichtsverlies te lijden, en zonder uitgedaagd te worden de beelden die zij volgens Kerry bezitten te tonen - iets wat ze blijkbaar tegen elke prijs willen vermijden.

Bellingcat daarentegen heeft zulke scrupules niet, en profiteerde van het informatie-vacuüm om met de regelmaat van een klok suggesties rond te strooien die zoals kruimeltjes in een sprookje naar één vooraf bepaalde conclusie leidden: Poetin heeft het gedaan. Het sprookje van de SBU werd de basis van het Bellingcat-"onderzoek". En de mainstream pers, de wegbezuinigde vierde macht, praat de berichten van Bellingcat na zonder enige reserve en zonder bronnencontrole. Meer zelfs, telkens Bellingcat iets "waarschijnlijk" noemt maakt de drooggelegde pers er een gratis feit van. Vermoedens worden zonder verpinken als definitief voorgesteld:"militairen uit Rusland beschoten MH17"; "Het was de 53ste luchtafweerbrigade"; ze kwamen uit Koersk...

Neem bijvoorbeeld de Volkskrant (maar elk doorsnee dagblad kan dienen):

Vanachter de computer de 'MH17-raket' traceren
Met vijf andere internetfanaten heeft [Bellingcat oprichter Higgins]een rapport uitgebracht waarin zij aan de hand van foto's en videobeelden op de sociale media aantonen dat de BUK-lanceerder uit Rusland kwam en na de ramp ook weer koers zette naar de grens met Rusland.(15 november 2014)
'Militairen Rusland beschoten MH17'
Op basis van de Bellingcat-reconstructie concludeert het collectief dat de BUK afkomstig was van de 53ste luchtafweerbrigade, die gelegerd is in het Russische Koersk. Volgens defensiedeskundigen stuurt het Russische leger altijd BUK-installaties mee als bescherming voor zijn eigen tanks en pantserwagens tegen luchtaanvallen. Een rebellencommandant erkende tegenover Bensmann dat er op de dag van de ramp wel tanks te zien waren geweest in het gebied. Volgens het collectief ging het hoogstwaarschijnlijk om Russische tanks. (11 januari 2015)
Russische eenheden gevonden die BUK-installatie leverden
Er zijn steeds meer bewijzen dat Rusland het BUK-raketsysteem heeft geleverd waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten. Het onderzoekscollectief Bellingcat en de pro-Oekraïense organisatie InformNapalm hebben de militaire eenheden achterhaald die betrokken waren bij het transport van het luchtafweersysteem. Enkele chauffeurs wisten ze zelfs bij naam op te sporen. (16 mei 2015)
'Twintig Russen betrokken bij lancering BUK-raket op MH17
Bellingcat bevestigt berichtgeving van de NOS dat hij op kerstavond een lijst met verdachten heeft verstrekt aan het Joint Investigation Team (JIT), dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp met de MH17. Het OM liet zondagavond weten dat de informatie 'serieus wordt beoordeeld op bruikbaarheid voor strafrechtelijk onderzoek.(3 jan 2016)
Namen bekend van Russische militairen betrokken bij MH17
Onderzoeksteam Bellingcat heeft de naam achterhaald van de commandant van de Russische luchtverdedigingseenheid die waarschijnlijk betrokken was bij het neerhalen van vlucht MH17. Ook heeft Bellingcat de identiteit weten te achterhalen van andere militairen die betrokken waren bij het transport van de BUK-raketinstallatie waarmee het Maleisische toestel naar alle waarschijnlijkheid werd neergehaald. (24 feb 2016)

Al vlug bleek dat het zogenaamde Bellingcat onderzoek weinig waard was: je kan ongeveer alles bewijzen met de miljoenen youtube-filmpjes die op het internet te vinden zijn, zonder controle van plaats en datum, en zonder zekerheid over mogelijke manipulatie. Toen bewijzen tegen Bellingcat zich opstapelden excuseerde alleen Der Spiegel zich voor haar gemakzucht. De rest van de doorsnee pers was niet zinnens de kip met de gouden eieren te slachten. Daarmee is niet gezegd door wie MH17 neergehaald is. Maar het is zeer de vraag of een ernstig onderzoek mogelijk is wanneer een van de mogelijke daders mee in het onderzoek zit, en de pers en de publieke opinie zo makkelijk één kant op te sturen zijn.

Zo heeft Bellingcat onverdiend aanzien kunnen verwerven, en heeft het zelfs het officiële MH17-rapport gehaald, zoals de vervalsingen van de CIA destijds de VN-veiligheids haalden - een kaakslag voor de nabestaanden van de vliegramp.
Bronnen:
Ukraine rebel commander acknowledges fighters had BUK missile (Reuter 23/7/2014)
Bellingcat deels ontmaskerd, Der Spiegel schrijft mea culpa (tpo)
New Cold War on Bellingcat
MH-17 Probe Relies on Ukraine for Evidence (consortium)
There Goes the Guardian, Lying About Ukraine…Again! (Counterpunch)
Waarom George Soros levensgevaarlijk is (Curiales)
Iraq: Why no Chilcot Report in the US? Tony Blair is Guilty of War Crimes, What about George W. Bush (Globalresearch)
The Secret Financial Network Behind "Wizard" George Soros (William Engdahl)
New Bellingcat project to investigate cross-border corruption
Honor Roll of Contributors (Atlantic Council)
The Red Line and the Rat Line - Seymour M. Hersh on Obama, Erdoğan and the Syrian rebels
Interview zu angeblichen MH17-Manipulationen: "Bellingcat betreibt Kaffeesatzleserei" (Spiegel)
'Bellingcat Report Doesn't Prove Anything' (Spiegel online)
Der Spiegel Apologizes to Readers over Coverage of Bellingcat MH17 Report
Haunt the BUK (revised - Michael Kobs and others)
There Goes the Guardian, Lying About Ukraine…Again! (Counterpunch)
Did Ukraine Shoot Down Passenger Plane? They Did Once Before: SA Flight 1812 Erroneously Downed by Ukraine in 2001
MIT rapport Lloyd en Postol
Blog Hector RebanTags: actueel, ethiek, pacifisme, samenleving, wetenschap

Zie ook het archief