hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

De MH17-ramp als oorlogspropaganda

2 october 2016


MH 17

D

it is nu wel zeker: MH17 is neergehaald door een BUK-raket die werd afgevuurd uit het gebied in Oekraïne waar een burgeroorlog woedt. Maar het tussentijds rapport dat in Nederland werd voorgesteld op 28 september toont ondubbelzinnig aan wat de onderzoekscommissie (JIT) werkelijk wil.

§

Wat het JIT werkelijk wil was trouwens al lang helder, maar is nu onweerlegbaar: de 298 slachtoffers van de MH17 ramp zullen in koelen bloede gebruikt worden in de oorlogspropaganda tegen Rusland. Sinds duidelijk werd (door een in oktober door de OVV uitgebracht rapport) dat in Oekraïne alleen het leger, en niet de rebellen, over operationele buk-installaties beschikt, moest een oude fantasie van de Oekraïense geheime dienst (SBU) weer opgediept en opgepoetst worden, en werd een totaal ongeloofwaardig verhaal opgehangen over een Russische lanceerinstallatie die 's nachts, binnen het bestek van enkele uren, rondzwerft in het rebellengebied, een passagiersvliegtuig neerhaalt en terug naar Rusland verdwijnt. Alleen Bellingcat, een clubje nerds met achterzakken vol dollars, kon zoiets klaarspelen zonder uitgelachen te worden. De reden van het transport zou geweest zijn de rebellen te beschermen tegen de Oekraïnse luchtmacht, maar de vraag waarom één wilde rit en één haastig schot bij nacht en ontij de Oekraïense luchtmacht zou stoppen wordt in het verhaal niet opgebracht.

Het JIT bestaat uit Vertegenwoordigers van Nederland (dat op papier de leiding heeft), België, Maleisië, Australië en ... Oekraïne. Het VK en Indonesië, beide met meer slachtoffers dan België, nemen geen deel.

Schokkend genoeg is Oekraïne, een van de twee mogelijke daders, wel opgenomen in het onderzoeksteam, mét het recht elke informatie die schadelijk kan zijn voor Oekraïne te blokkeren. Aangezien slechts twee landen in de regio, Rusland en Oekraïne, over BUK-raketten beschikken en dus potentiële verdachten zijn, en een van deze twee in het onderzoeksteam zit met vetorecht, blijft er slechts één mogelijke zondebok over: Rusland. Dat was trouwens al te voorzien toen de ramp zonder aanleiding hardnekkig werd voorgesteld als een opzettelijke aanslag, wat bijvoorbeeld niet gebeurde toen de VS een Iraans passagiersvliegtuig neerschoot in 1988 met 290 doden tot gevolg, of toen Oekraïne een passagiersvliegtuig neerschoot in 2001 met 78 doden tot gevolg.

Wie de dader moest zijn lag dus al vast, er moest alleen nog een verhaal gevonden worden. Dat verhaal moest verklaren hoe een logge BUK-lanceerinstallatie uit Rusland in Oekraïne kon opereren zonder dat het door honderden of duizenden mensen opgemerkt werd. Eenmaal zover kon de SBU zeldzame getuigenissen, (aangetoond vervalste) foto's en oncontroleerbare telefoontaps aanleveren, al dan niet via Bellingcat. Getuigenissen waren blijkbaar zo sporadisch dat het traject van de BUK almaar grilliger en onwaarschijnlijker werd. Maar met zo'n kriskras-tracé van dorp naar dorp werd het gebrek aan meer getuigen steeds onbegrijpelijker. Om dezelfde afwezigheid van getuigen te verklaren moest ook de aanwezigheid van de lanceerinstallatie absurd kort voorgesteld worden.

Het past hier even in te gaan op de SBU, stille hoofdrolspeler en aanbrenger van de meeste "aanwijzingen" in het rapport en officieel verzwijger van andere relevante gegevens, want aangezien Oekraïne bedong dat niets bekend gemaakt mocht worden wat haar zou schaden, kan maar beter aangenomen worden dat zulk materiaal bestaat.

Het SBU was betrokken bij illegale wapenhandel, maffiapraktijken, intimidaties, en werd verschillende malen door de VN op de vingers getikt voor zware folteringen, geheime opsluiting en andere inbreuken, waarbij nauw samengewerkt werd met neo-fascistische privé-brigades.

Dit alles om duidelijk te maken dat het werk van het JIT enkel kan dienen als anti-Russische propaganda, en niet als ernstig misdaadonderzoek. Waarbij de vraag waarom de inzittenden van vlucht MH17 gestorven zijn misschien nooit beantwoord zal worden. Ze hebben alleen hun nut gehad in de oorlogsvoorbereiding.

Bronnen:
JIT: Flight MH17 was shot down by a BUK missile from a farmland near Pervomaiskyi
Russia-Baiting and Risks of Nuclear War
Troubling Gaps in the New MH-17 Report
Review Report arising from the crash of flight MH17
Vraagtekens bij het JIT-onderzoek naar MH17
Report on the human rights situation in Ukraine 16 February to 15 May 2016
Ukraine: "You don't exist": Arbitrary detentions, enforced disappearances, and torture in Eastern Ukraine (AI)Tags: actueel, ethiek, pacifisme, samenleving

Zie ook het archief